LICHTADVIES door Licht en Liefde
U kan de foto vergroten via een muisklik of via de entertoets.
Wist u dat woningverlichting vaak weinig efficiënt is? Dat we in sommige leefruimtes vaak verkeerde lamptypes gebruiken? Dat we daardoor ons visueel functioneren ernstig ondergraven? Dat een eenvoudige aanpassing aan de verlichting een sterke verhoging van het leescomfort kan bieden? Dat daardoor soms zelfs een veel duurder leeshulpmiddel niet nodig is? En dat de led-verlichting (en straks ook de oled-verlichting) zo snel evolueert dat we over enkele jaren niets anders meer kennen?
Een doordachte verlichtingsinstallatie kan voor een slechtziende persoon visuele taken, die ogenschijnlijk niet meer mogelijk zijn, toch bereikbaar maken.
In ons veranderend zorglandschap, waar zelfredzaamheid een steeds centralere plek krijgt, kan lichtadvies voor slechtzienden niet ontbreken. Blindenzorg Licht en Liefde neemt die handschoen graag op.
Lichtadvies
Een vijfkoppig team van lichtadviseurs staat klaar om slechtziende cliënten met raad en daad bij te staan in de zoektocht naar een aangepaste woningverlichting. Of het nu gaat om een veilig gevoel bij het rondlopen in de woning, een goede verlichting bij het lezen van de krant, lichtaccenten die helpen om ’s nachts de weg naar het toilet te vinden, aangepast licht bij het koken of gewoon een gezellige sfeer bij het bezoek van vrienden: voor elke situatie zoeken we samen met de cliënt een geschikte oplossing.
Ons lichtadvies-op-maat doorloopt altijd een aantal stappen. Na een vraagverheldering maken we in de thuissituatie van de slechtziende cliënt een analyse van de bestaande verlichtingsinstallatie in al zijn facetten: lichtpunten, aanwezige toestellen, schakel- en/of dimsystemen, zonnewering, bruikbaarheid van daglicht, gebruikte materialen, kleuren en contrasten,… Daarna bepalen we de verlichtingssterkte die de cliënt nodig heeft om zich binnenshuis veilig te kunnen verplaatsen en specifieke taken uit te voeren, zoals lezen. Vervolgens gaan we met de cliënt op zoek naar verlichtingstoestellen die tegemoetkomen aan zijn specifieke lichtbehoeften. Op basis daarvan formuleren we een concreet lichtadvies. In functie van grondige renovatie of nieuwbouw kunnen we desgewenst ook een volledig lichtplan uittekenen.
Deze dienstverlening wordt verzorgd door een team van intensief geschoolde ergotherapeuten/lichtadviseurs. Hun expertise wordt op peil gehouden door geregelde bijscholingsmomenten, wat in deze snel evoluerende materie een must is: ledlampen zijn de woningverlichting nog maar net aan het overspoelen of er steken al nieuwe technologieën de kop op, zoals oled-verlichting en lichtsturing vanaf uw smartphone.
Lichtbeleving
Maar de beste indruk van licht en zijn ontelbare gebruiksmogelijkheden krijg je pas wanneer je licht in alle facetten kunt ‘beleven’. Je moet warm en koud wit licht kunnen ondergaan om in te schatten welke kleurtemperatuur jou de vlotste leesmogelijkheden biedt. Je moet diverse lichtkleuren kunnen uitproberen om te ontdekken welke sfeer je aangenaam vindt bij het tv-kijken. Je moet diverse armaturen zien branden om te kunnen inschatten of sommige je verblinden. Je moet bij diverse verlichtingssterktes kunnen uitzoeken hoeveel licht je nodig hebt om je veilig binnenshuis te kunnen verplaatsen. Je moet kennismaken met voorbeelden van een goed kleur- en contrastgebruik bij de interieurinrichting om de impact ervan te beseffen. Je moet het effect van zonnewering ervaren om te kunnen inschatten of dit jouw verblindingsproblemen kan oplossen.
Om slechtziende cliënten diverse lichtoplossingen optimaal te laten ervaren, werken we aan de uitbouw van een lichtbelevingsruimte waarin een zeer uitgebreid gamma van verlichtingsapparaten beschikbaar is. In zo’n ruimte krijgt de slechtziende cliënt een actueel overzicht van uiteenlopende hedendaagse lichtoplossingen. We mikken op het neusje van de zalm inzake verlichtingstoestellen, waarbij efficiëntie en sfeercreatie hand in hand gaan.
Expertise
U zou geneigd zijn te denken dat verlichting niet zo veel expertise vergt. Een lamp en een armatuur lijken niet direct de meest complexe materie. Maar niets is minder waar! De gloeilamp is inmiddels naar het museum verwezen en de halogeenlampjes zullen daar binnen afzienbare tijd ook terechtkomen. De toekomst is aan de led en de oled. Dat zijn geavanceerde elektronische lichtbronnen, die zoveel extra functionele mogelijkheden bieden dat u ervan zou duizelen. Er bestaan led-lichtbronnen waarvan u de kleurtemperatuur kunt aanpassen aan de activiteit van het moment, of de lichtkleur om een sfeer te creëren die past bij de gelegenheid. Systemen om led-verlichtingsbronnen aan te sturen vanaf uw smartphone schieten als paddenstoelen uit de grond. Daarbij zijn vandaag zelfs al spielereien mogelijk zoals het licht even laten knipperen als er een Facebook-bericht binnenloopt of even switchen naar een felblauwe tint wanneer het buiten begint te regenen. En dat is nog maar het begin…
Ook verlichtingsarmaturen bevinden zich in een snel evoluerende high-tech-wereld. Al decennia merken we dat er voor woningverlichting armaturen gebruikt worden die nauwelijks die naam waardig zijn. Niet zelden zien we dat aangeprezen ‘armaturen’ de helft van het door de lamp geproduceerde licht verloren laten gaan. Een slechtziende persoon heeft er alle baat bij om zoveel mogelijk licht op zijn werkvlak te krijgen bij het uitvoeren van taken, of zoveel mogelijk licht in de loopzones bij verplaatsingen binnenshuis. Los daarvan moet het natuurlijk ook kunnen dat de verlichting gewoon een gezellige sfeer creëert, wanneer dat wenselijk is.
Als expert in digitale toegankelijkheid beschouwde ik mijn uitstapje naar de verlichtingswereld als een zijsprongetje dat ik er wel even snel zou bijnemen. Al snel bleek de verlichtingswereld een veel hoger high-tech-gehalte te hebben dan aanvankelijk ingeschat. Op de vakbeurs Light & Building werden we overrompeld door liefst 24 tsjokvolle beurshallen met verlichtingsapparatuur. De opgebouwde expertise rond verlichting op peil houden is dus een hele klus. Maar we gaan ervoor!
(Jeroen Baldewijns, coördinator Vlaams Digitaal Oogpunt)
Geïnteresseerd?
Vraag informatie bij uw vlaamsoogpunt.
Wie helpt ons om dit broodnodige initiatief verder uit te bouwen? Contacteer de directie: desmedt.jan@lichtenliefde.be, 0473 95 75 51